Pályázatok

Szchenyi_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Aktuálisan futó projektek: 


2018. évi Fejlesztési pályázat - FM-FPR/2018-01


A kedvezményezett neve: ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Az ALCUFER Kft. hulladékgazdálkodási iparfejlesztése

Támogatási összeg: 100 000 000 Ft

Pályázati felhívás azonosító: FM-FPR/2018-01

 

Az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztérium www.szelektivinfo.hu honlapon közzétett „2018. évi Fejlesztési pályázat” című pályázati felhívásra „Az ALCUFER KFT. hulladékgazdálkodási iparfejlesztése” címmel. 
A projektet támogatásra érdemesnek minősítették, a vissza nem térítendő támogatás összege 100 millió forint.

Az ALCUFER KFT. 1990 óta foglalkozik hasznosítható hulladékok begyűjtésével, másodnyersanyaggá történő előkészítésével. A Kft. termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok anyagában történő hasznosítása mellett gyűjtését és előkezelését is végző vállalkozás. A hulladékhasznosítás fejlesztése a projekt keretében eszközbeszerzésekkel valósul meg.

A pályázat tárgyát képező mobil M&J PreShred 4000M darálógép a kis és nagyháztartási gépek darálása során adagolható méretű, közvetlen kohászati felhasználásra alkalmas vasfém törmelék terméket állít elő. A darálógép az E+E hulladékon kívül más hulladékok aprítására (pl. fa) is alkalmas.

A feldolgozás során évente több, mint 100.000 tonna ömlesztett hulladékot kell megmozgatni.
Az anyagmozgatásra rendelkezésre álló rakodó gépek a fokozott igénybevétel miatt korszerűsítésre szorulnak, így gépbeszerzés, csere szükséges ahhoz, hogy az üzem működése, az anyagmozgatási kapacitások folyamatos rendelkezésre állása biztosított legyen. A pályázat tárgyát képező anyagmozgató gép - SENNEBOGEN 821M típusú gumikerekes, ipari rakodógép - beszerzése rendkívül fontos az elektromos és elektronikus berendezések hulladék feldolgozási kapacitásának fenntartás, biztosítás érdekében.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.


 


Haszongépjárművek előkezelésére, szétszerelésére, bontására, újra-hasznosítására vonatkozó kutatás-fejlesztési program végrehajtása az OPTISOL konzorcium keretében - GINOP-2.2.1-15-2016-00024


A „Haszongépjárművek előkezelésére, szétszerelésére, bontására, újra-hasznosítására vonatkozó kutatás-fejlesztési program végrehajtása az OPTISOL konzorcium keretében” megnevezésű, GINOP-2.2.1-15-2016-00024 azonosítójú projektben az öttagú konzorcium az Alcufer Kft. vezetésével az életciklusuk végére jutott közúti haszongépjárművek (3,5 t tömeget meghaladó tehergépjárművek és vontatmányaik, valamint autóbuszok) közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontok alapján legoptimálisabb újrahasznosítási megoldását fejleszti ki a kitűzött kétéves futamidő alatt 2017. január 1-jétől kezdve. Magyarország vezető ipari hulladékkezelője, az Alcufer Kft. szolnoki telephelyén a Dél-Konstrukt Kft. által megépítendő két bontó mintacsarnokban a jelenleg 10 leggyakrabban állami tulajdonban levő haszongépjármű kerül bontásra. Meghatározásra kerül a legkisebb környezetszennyezést eredményező újrahasznosítási folyamat, azonosításra kerülnek a járműveket alkotó szerkezeti anyagok, alkatrészek és ezek legnagyobb mértékű hasznosítását lehetővé tevő megoldások, különös tekintettel a nem-fémes (műanyag, gumi, textil, fa és üveg) frakciókra. A szakértő egyetemi és kutató partnerek, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Miskolci Egyetem és a Pallasz Athéné Egyetem közreműködnek a logisztikai, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból legideálisabb és leggazdaságosabb megoldások kifejlesztéséhez, mindezzel jogi, műszaki és gazdaságossági alapot teremtve a jelenleg csak személygépjárművek és 3,5 t alatti haszongépjárművekre vonatkozó EU- és hazai roncsautós szabályozás (az 53/2000/EK Direktíva) többi közúti haszongépjármű kategóriákra vonatkozó esetlegesen szükséges kiterjesztéséhez.

 

Korábban lezárult projektek: 

1.: Az Alcufer Kft. fehérvárcsurgói shredderprojektje – a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Komplex Vállalati Technológia Fejlesztési pályázata, GOP-2.1.1/C-2007-0102 számú projekt, amely keretében egy 1.400 LE-s Metso-Lindemann Zerdirator típusú új shredderberendezés, több új anyagmozgató gép és környezetbarát infrastruktúra került kialakításra.

 

2.: Az Európai Unió 7. Kutatás-Fejlesztési Keretprogramjában a Delfti Műszaki Egyetem konzorciumi vezetése mellett zajló, 12-tag által végzett „Magnetic Sorting and Ultrasound Sensor Technologies for Production of High Purity Secondary Polyolefins from Waste” elnevezésű, W2Plastics akronímmel fémjelzett projekt célja ultramodern szeparációs technológia kifejlesztése a shredderezési könnyűfrakcióból poliolefin típusú (polietilén- és polipropilén) anyagok kiválasztására és anyagában történő hasznosításának előmozdítása érdekében. A 2008. év végén kezdődött projekt várhatóan 2013. április 30-ával, a prototípus sikeres próbaüzemével kerül befejezésre. További információ a http://www.w2plastics.eu/ oldalon.

 

3.: RONCSAUTÓK ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKOK SZERVESANYAGAINAK HASZNOSÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TECHNOLÓGIÁK FEJLESZTÉSE A JÖVŐBELI DEPONÁLÁS ELKERÜLÉSÉRE, a Nemzeti Innovációs Hivatal, Nemzeti Technológia Program keretében 2009. január 1. és 2011. december 31. között, hattagú konzorcium által, az ALCUFER Kft. projekt- és konzorciumvezetése mellett lefolytatásra került, RECYTECH  akronímmel ellátott projektje – további információ a www.recytech.hu oldalon.

 

4.: Az Alcufer Kft. Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Roncsautók és elektronikai hulladékok szerves feldolgozási maradékainak anyagában és energetikai úton történő hasznosítási vizsgálatait lehetővé tevő komplex hulladékkezelési rendszer kialakítása”, GOP-1.1.1-08/1-2008-0061 számú projektje, 2011. augusztus 1. és 2012. június 30-a között került megvalósításra és a RECYTECH projekt keretében kifejlesztésre került két rendszerterv konkrét kivitelezésére szolgált. A projekt 500.000.000 Ft összes költségvetéséhez az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) és a Magyar Állam 58%-os, összesen 285.000.000 Ft támogatást nyújt. Ennek keretében a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete az általuk kifejlesztett rendszerterv alapján legyártotta és az ALCUFER Kft. fehérvárcsurgói shredderüzemében felállította a szeparációs technológia prototípust egy erre a célra felépített 1.000 nm-es ipari csarnokban.

A másik 1.000 nm-es csarnokban a POWER-ENERGY Kft. által irányított fejlesztő csapat felállította a termokatalitikus hőbontó berendezés prototípusát. Az prototípusok átadó ünnepségére 2012. november 22-én került sor Fehérvárcsurgón.

 

5.: A GOP111-es projekt zárása után megvalósításra kerül a felállított prototípusok ipari termelésre történő átépítése. Ennek célja a fehérvárcsurgói shredderüzem hatékonyságának növelése, mindez már a roncsautókra vonatkozó 2015. január 1-jével esedékes 95%-os hasznosítási elvárás elérésének jegyében történik.

A „Technológiai innovációs fejlesztés az ALCUFER Kft. fehérvárcsurgói shredderüzemében” című, GOP-1.3.1-11/A-2012-0052 pályázati azonosítójú projekt keretében a helyi technológia eszközállományának továbbfejlesztésére, valamint a korábban felállított szeparációs és termokatalitikus hőbontó prototípusok ipari termelésre történő átalakítása valósul meg.

A projekt 2012. március 1. és 2013. december 31. között kerül lefolytatásra, amelyhez 594.136.454 Ft összprojekt-költségvetés mellett az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) és a Magyar Állam 39,09%-os, összesen 232.266.239 Ft támogatást nyújt.

 

A projektek bővebb bemutatása az alábbi Palyazat2017.pdf-ben.

 

 logo.jpg Magyarorszg_Kormnya.png

Eu.png

Szchenyi.png

Aranyhal Étterem CAR-REC E-ELEKTRA MÉH
Aranyhal Étterem logó CAR-REC logó E-ELEKTRA logó Melléktermék És Hulladékfeldolgozó
További információ > További információ > További információ > További információ >