Shredder projekt

Az ALCUFER Kft. fehérvárcsurgói shredderberuházása

 

Az ALCUFER Kft. az 1990-es alapítása óta eltelt több mint másfél évtizedben Magyarország egyik legjelentősebb hulladékkezelő vállalkozásává vált. A cégcsoport által kezelt hulladékok legnagyobb mennyiségét a fémhulladékok teszik ki.

 

Tekintettel arra, hogy a hulladékok összetétele a társadalom pénzügyi lehetőségeinek megfelelően egyre inkább az összetett műszaki termékek, a gépjárművek, elektromos- és elektronikai kis- és nagyberendezések, komplex, bonyolult egységek felé tolódik el, így a hulladékkezelőknek is követniük kell ezt a változást, alkalmazkodniuk kell ehhez az alkalmazott hulladékfeldolgozási technológiák kiválasztásával.

 

Erre a tényszerűségre, valamint a folyamatosan növekvő feldolgozandó anyagmennyiségekre tekintettel az ALCUFER Kft. döntést hozott shredder-berendezés beszerzésében, telepítésében és rendszerébe állításában. Társaságunk 2007. év novemberében kezdett hozzá a 2 milliárd forintot meghaladó értékű beruházáshoz, melyhez a GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) GOP-2007- 2.1.1/C pályázatán 20% támogatást nyert el. A shredder-berendezés üzembe helyezése 2009. év közepén valósult meg.

 

A Fejér megyében, Székesfehérvár közelében található fehérvárcsurgói helyszín kiválasztásában komoly szerepet játszott az igen kedvező logisztikai elhelyezkedés, valamint a támogató befogadó környezet.

 

A telepített shredder-berendezés alkalmas évi legalább 100.000 tonna gépjárműroncs, nagyméretű elektromos és elektronikai termék, valamint háztartásokból származó, még aprítható kategóriába tartozó fémhulladék egy műszakban történő szakszerű feldolgozására, anyagainak megfelelő szétválasztására, ezt követően ezeknek a frakcióknak a végfelhasználók, anyagában hasznosító üzemek felé való továbbításhoz történő előkészítésére. A technológia lehetővé teszi, hogy a feldolgozott anyagok tisztasági foka, feldolgozottsági mértéke nagymértékben növekedhessen, ezáltal a vállalat termelékenysége, eredményessége javulhasson.

 

Az ALCUFER Kft. azonban nem áll meg a fejlesztésekben a berendezés felállításával, üzembe helyezésével.

 

Egyetemi kutatóműhelyekkel megkezdett együttműködés keretében a vállalat szakemberei immáron annak lehetőségét kutatják, miként válik lehetővé a shredderezési technológia melléktermékének, az ún. shredderezési könnyűfrakciónak a hasznosítása komplex feldolgozási technológia kidolgozásával, alkalmazásával.

 

A legfejlettebb szétválasztási technológia alkalmazásával pedig, megfelelve a modern kor környezetvédelmi, újrahasznosítási alapelvének, az „először anyagában, ha nem lehetséges energetikai alapon hasznosítsunk és csak a legvégsőbb esetben vigyük a hulladékot lerakóba” célkitűzésnek, lehetővé kívánja tenni, hogy a ma még haszontalan, a legtöbb esetben lerakóba kerülő hulladékok mennyisége anyagában, illetve energetikai módon hasznosításra kerülhessen.

 

Mindezzel a vállalat a környezet védelmét szolgálja lehetővé téve, hogy a jövő generációinak ugyanúgy, vagy jobb állapotban adhassuk át környezeti értékeinket, mint ahogyan azt mi is megkaptuk elődeinktől.

 

 

Gyirmót Hotel Aranyhal Étterem CAR-REC E-ELEKTRA MÉH
Gyirmót Hotel logó Aranyhal Étterem logó CAR-REC logó E-ELEKTRA logó Melléktermék És Hulladékfeldolgozó
További információ > További információ > További információ > További információ > További információ >